Množíme hyacinty pro vlastní výsadbu na balkoně

11.05.2014 18:33

Hyacintové cibuleNarychlená hyacintová cibule nesmi být po odkvětu zahozena jako nepotřebná. Právě narychlená cibule může přinést zahrádkáři, milovníku květin, mnoho dalších radostí. Než takováto cibule k rychlení vyroste, trvá to 4—5 let. Jarní použití hyacintů na balkonech tedy nemusí být jednorázvou záležitostí, ale je možné hyacintové cibule uchovat i pro další sezonu. Jak tedy na to ?

Množení hyacintových cibulí

Při poranění cibulové suknice hyacintu narůstá pacibulka. ÚPOkud tedy cibulové suknice úmyslně poraníte - získáte nové pacibuiky, které při dobrém hnojení a ošetřování vyrostou v pěkné cibule s velkými květy. Mateřské cibule musí být vlášť velké a zdravé. Cibule byla rozřízněte do kříže případně hvězdice Takto upravené cibule uložte do květinových hrnků, a to řezem nahoru. Navrch postavte menší květinové hrnky a dajte do tepla a temna - třeba do sklepana cca tři měsíce.
Na cibulích naroste velké množství pacibulek, které opatrně oddělte a zasaďte.  Použijte dobrou hlinitopísčitou zem, kterou promíchejte asi jednou třetinou prosáté zeminy ze starého kompostu z listí, drnovky a úplně zetlelého hnoje. Touto směsí naplňte květináče a do nich opatrně pacibulky zasázejte. Takto osázené hrnky zakopejte hluboko do země v zahradě a na zimu přikryjte ještě listím

Pacibulky zjara vyrašé a při dobrých podmínkách dobře rostou. První rok budou veškeré pacibulky velké jako lískový ořech a některé i větší. Rok poté již vykvetou a měly 10—14 cm velké krásné květy.

Hnojení hyacintů

Kvetoucí hyacintA nakonec, kdo chce hyacinty pěstovat, musí dobře hnojit
1.  Dobrým starým kompostem a zalévat jednou za 14 dnů ředěným hnojivém „Hortus“ nebo „Sfinx“.
2.  Jakmile květ hyacinty začne u vrchu rezivět, vadnout, nebo tvořit semeník, nutno květ vyříznout, aby nezeslaboval cibuli nebo pacibuli, která třeba narůstá. Stane se také, že některá cibule se sama celá rozsype v několik větších cibuli.
3.  Vyříznuti květu je velmi důležité, a to nejen u velkých květů, ale hlavně při množení u pacibulí.
4.  Nejlépe se množí hyacinty růžové, bleděmodré a modré jednoduché. Bílé hyacinty jsou zvlášť náročné na půdu a nesnášejí přílišné vlhko, zahnívaji

—————

Zpět