Trvalky v červnu

17.06.2015 19:15

Máme pro Vás pár bodů, které by bylo dobré na Vašem trvalkovém záhoně nezapomenout, aby trvalky dloho a krásně kvetly ( viz článek Trvalky kvetoucí celé léto

  • Nezapomínáme na pletí trvalkových záhonů. Také dostatečná zálivka u plně kvetoucích druhů bude žádoucí
  •  Po odkvětu bělostných lilií (Lilium candicum) rychle usychá květný stvol A to je nejlepší čas k přesazení silných trsů bělostných (ne jiných druhů) lilií. Připravíme pro ně zkypřením půdy do hloubky 40—50 cm vhodné půdní prostředí. Při kypření vyzvedneme (třeba jen pro jeden budoucí trs v šířce 30 cm) zem do 30 cm, dáme ji na stranu, do jamky dáme dobře vyzrálou kompostovou zem. Na to dáme po částech vrchní zem a mísíme ji kompostem. Pak sázíme silné cibule tak, aby byly pokryty 15 cm zemí. Tak hluboko sázíme proto, aby po dešti nevyvrátil vítr květné stvoly. Každý rok nově se tvořivší cibule rostou u tohoto druhu o něco výše, takže po 4—6 letech se musí přikročit k novému přesázení bělostných lilií. Nemůžeme-li cibule lilií hned nasázet, můžeme je chovat v mírně vlhkém písku, rašeíině, do doby sázení. Žádnému druhu lilií totiž nesvědčí vysychání a zavadnutí cibulí. Máme se ale snažit, nasázet cibule tohoto druhu do konce července. Ještě letos si má vytvořit cibule podzimní přízemní růžici listů. Sází-li se později, růžici listů si už nevytvoří a na jaře pokvetou rostliny velice slabě.. U jiných druhů lilií, u nás pěstovaných, neřežeme květný stvol až u země. Ponecháme vždy asi 20 cm (nejméně) vysoký pahýl květného stvolu, aby listy na něm mohla lilie asimilovat až do zmrznutí. Jiné lilie se totiž přesazují až v září—říjnu.
  • V druhé polovině června —  srpna rozdělíme příliš silné trsy kosatců se širokými mečovitými listy (Iris germanica, interregna, pumila, florentina, variegata phiata). Na odlomených částech seřízneme poněkud kořeny a listy na polovic. Místa, kam chceme vsadit kosatce, postačí zkypřit do hloubky 30 cm. Kompost nedáváme do země, nýbrž až po zasázení na povrch. Sázíme docela mělce tak aby hliznaté odenky byly pokryty 1—2 cm země. Hlouběji vsazené kosatce málo kvetou. V červenci kosatce označených druhů s mečovitými listy koření a protože do zimy zakoření, kvetou na jaře pěkně vyvinutými stvoly. Až na jaře dělené a sázené utvoří jen slabší květné stvoly.
  • Koncem července můžeme také rozdělit a rozsázet astilby. Listy jim seřízneme na polovic. Přidáme-li při kypření půdy pro ně trochu rašeliny, lépe porostou a bohatěji pokvetou. Podle síly dělíme trsy vždy po 2—3 letech.
  • Po odkvětu také dělíme trsy řimbaby (Chrysanthemum či Pyrethrum roseum). Oddělené částky mají mít kořínky. Listy seřízneme na polovinu. Dělence nasázíme hustě do humusní země, zaléváme a přistíníme. Teprve, když si vytvořily pěkné kořínky, sázejí se zase na určené místo, jinka obyčejně oddělky zahynou.

—————

Zpět